Garden Restroom | LAAB Architects | Hong Kong

PROJECT DETAILS

Architects: LAAB Architects
Location: Salisbury Garden, Hong Kong
Area: 100.0 m2
MEP Engineer: WSP
Managing Contractor: New World Construction Co. Ltd
Interior Contractor: Yearfull Contracting Limited
Interior Lighting Designer: Lightswitch
Design Landscape Architect: James Corner Field Operations
Sustainability Consultant: ARUP NL (and BAS), Arup
Exterior Signage Designer: Pentagram
Exterior Lighting Designer: Speirs + Major
Executive Landscape Architect: Speirs + Major
Facade & Structural Contractor: ICGL
Facade & Structural Engineer:Arup
Facade Engineer:Arup
Structural Engineer:Arup
Manufacturers: LOTTE CHEMICAL, Imola, Kast, Fenix Interiors, Logan
Clients:Leisure and Cultural Services Department, HKSARG; New World Development Company Limited

PROJECT DESCRIPTION

Garden Restroom is an award-winning public toilet in Salisbury Garden in Hong Kong.In contrast to a traditional boxy approach, our toilet design challenges the boundary between public and private space by bringing natural surroundings (such as sunlight) into the washroom while maintaining a sense of privacy to optimize the user experience.

We also maintain a coherent experience of Salisbury Garden by borrowing the architectural language of adjacent buildings and using timber fins to design Garden Restroom. The diagonal pitched roof creates a dynamic spatial experience and provides a visual surprise for those standing from afar.

 

Inside the toilet, We build a curved wall to surround the enclosure with a sense of privacy, while hiding the light bulbs, speakers and exhaust fans below. Garden restroom plays the sound of running water, users can enjoy a moment of privacy with ease and ease.

We document Sim Shi Tsui’s historical prominence by creating mosaic murals featuring historic scenes from Victoria Harbor and Salisbury Road. The Women’s Restroom shows an image from the 1960s, featuring the former Kowloon-Canton Railway clock tower and terminus building (demolished in 1978), with the Star Ferry Pier and the then-peak-skyline in the background. A wall of men’s restrooms lines Salisbury Road in the 1950s, which houses the original Peninsula Hotel and a colonial-era double-decker bus. We use anamorphic perspective to produce distorted images that can only be viewed from a certain angle at the entrance. We also document Hong Kong toilet development by depicting toilet typologies behind cubicle doors such as “back alley” and “vacuum toilet”.

Outside the garden restrooms there is a stone sculpted drinking fountain and a washing basin. The curved shape responds to the profile of the garden restroom; The dynamic look also caters to different heights of adults and children. The green plants in the center provide a relaxing environment for the visitors to relax and refresh in the garden.

Garden Restroom has received accolades from various design communities, including the Japan Good Design Award, the DFA Design for Asia Award, and the AIA (International Region) Award.

Plan

Section

Section

Section

Section

Get in Touch

Related Articles

Get in Touch

Latest Posts